danie na konkurs kulinarny

Konkurs „Najlepsze danie puszczańskimi ziołami pachnące”

Konkurs kulinarny – 14.07.2019 r.

„Najlepsze danie puszczańskimi ziołami pachnące” to konkurs kulinarny jaki podsumował strefę kulinarną podczas XIII Jarmarku Żubra, który odbył się 14 lipca w Parku Miejskim w Hajnówce. Do konkursu zgłoszono 14 potraw (w tym 7 dań słonych i 7 słodkich). Komisja konkursowa w składzie:

  • Jerzy Sirak – Burmistrz Miasta Hajnówka,
  • Barbara Tekieli – Dziennikarka branży turystycznej i kulinarnej,
  • Eugeniusz Sidoruk – Firma RUNO,
  • Karol Sidoruk – Firma EkoHerba

pod uwagę w ocenie dań brała następujące kryteria: wykorzystanie puszczańskich ziół (z hajnowskich firm lub zebrane samodzielnie), nawiązanie do tradycji kulinarnych regionu, estetykę podania.

Po wnikliwej analizie walorów smakowych i estetycznych komisja wyłoniła trze najlepsze potrawy:
   I miejsce – „Szarlotka Drewniaka Borysa” (Borysówka Wieś Drewniana),
 II miejsce – Smalczyk z ogórkami (Koło Gospodyń Wiejskich „Jezioranki” z Siemianówki),
III miejsce – Pierogi z jagodami (Koło Gospodyń Wiejskich w Starym Berezowie).

danie na konkurs kulinarny
.
danie na konkurs kulinarny
.
danie na konkurs kulinarny